In februari hebben wij samen met het Grafisch Lyceum Utrecht en PostNL een assessment week georganiseerd voor de tweedejaars studenten Interactief Vormgeven. Het doel was om de studenten een praktijkervaring te bieden, waarin ze binnen een week aan de verschillende facetten van een echte opdracht konden werken.

Design Thinking Workshop

We hebben de studenten eerst kennis laten maken met Design Thinking. We begonnen de week met een workshop, waarin de studenten binnen een uur elkaars ochtendritueel moesten verbeteren. Gedurende deze workshop liepen ze in razendsnel tempo door de verschillende fases van Design Thinking: Empathize, Define, Ideate, Prototype, Test. De studenten moesten zich verdiepen in elkaars ochtend, de problemen en kansen definiëren, concepten bedenken en uitwerken tot testbare prototypes.

Opdracht PostNL

In samenwerking met PostNL hebben we een uitdaging geformuleerd waar de studenten mee aan de slag moesten. De studenten moesten bedenken hoe ze het verzenden en afhalen van pakketten zo efficiënt en klantvriendelijk mogelijk kunnen maken, terwijl het aantal pakketten en wachtrijen toe blijft nemen bij PostNL punten. Aan de hand van de Design Thinking methodiek zijn ze zich gaan verdiepen in het logistieke proces, de customer journey, de persona's en natuurlijk de PostNL App.

Op basis van alle inzichten moesten er meerdere concepten bedacht worden. Van een drone die je pakketten haalt en brengt tot aan een game voor klanten die te lang in de wachtrij stonden, de creatieve remmen gingen los en de meest innovatieve ideeën vlogen (letterlijk) voorbij. Aan het einde van de week moesten alle studenten hun idee binnen één minuut pitchen. Zie hieronder een korte video impressie.

Presentatie Management Team Retail

De twee winnaars van de assessment week mochten hun concept komen pitchen op het hoofdkantoor. Met wat gezonde spanning stonden Fay en Tassilo locked and loaded voor het Management Team Retail in Den Haag. De innovatieve ideeën werden met open armen ontvangen en het team is er gelijk mee aan de slag gegaan.

Net als vorig jaar hebben de studenten ons verrast met vernieuwende ideeën en inzichten. Mooi om te zien wat je in een week kan bereiken met de juiste mindset en beperkte tijd en middelen.

Ben je ook benieuwd hoe je in snelle tijd tot inspirerende concepten kan komen? Wij geven o.a. workshops Design Thinking en draaien Design Sprints om snel tot testbare prototypes te komen. Plan hieronder een afspraak om de mogelijkheden te bespreken!

Wil jij ook een workshop design thinking organiseren? Plan een afspraak in om de mogelijkheden te bespreken!