ARTIKELEN

Wij delen graag onze kennis en inzichten
Nieuws

Column Pop-Uppen

De zogeheten Pop-up concepten schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond. Waarschijnlijk ken je ze wel! Van die tijdelijke restaurants en winkels die de leegstand in de winkelstraten maskeert. 

Vaak zijn het ijzersterke concepten, maar afgelopen weekend zag ik op de Vreeburg in Utrecht ineens een groot spandoek hangen met de tekst "Pop-up Parkeerplaats!". Onder het spandoek hadden ze tijdelijk een aantal fietsenrekken neergeploft. Dit was toch een soort van teleurstelling. Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen probeert te Pop-uppen.


Terugkerend Thema

Het fenomeen Pop-up lijkt een terugkerend thema te zijn. We doen een klein stapje terug in de tijd. Als kind kon ik onwijs genieten van die Pop-up boeken. Ken je ze nog? Uren lang kon ik mij verbazen over de sprookjesachtige landschappen die zich op elke pagina ontpopte. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Jaren later, in mijn pubertijd, werd Pop-up ineens een irritante manier van online adverteren. Gelukkig hebben we die Pop-ups ondertussen massaal geblokkeerd. De laatste jaren zijn we in de ban van het real-life Pop-uppen. Elk leeg winkelpand of onbenut stukje stoep kan zomaar ineens slachtoffer worden van deze trend en wordt tijdelijk omgetoverd tot Pop-up restaurant of winkel.


Exclusiviteit

Ik ben een groot voorstander van deze concepten, zolang ze beperkt blijven tot de Retail en Horeca branche. Het zijn krachtige concepten die draaien om creativiteit, verrassing en beleving. De charme van een Pop-up winkel of restaurant is het gevoel van exclusiviteit. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op de levendigheid van winkelstraten waar we als consumenten steeds minder te vinden zijn. Het is een top ontwikkeling! Zolang we er maar niet in doorslaan.

Helaas lijkt het tegenwoordig wel of elke branche probeert te Pop-uppen. Iedereen wil zijn of haar graantje meepikken in deze trend en een golf van poppend geweld trekt over ons land. Van Pop-up Museum tot Pop-up bankkantoor en van Pop-up Yoga tot Pop-up Poppodium. Je kunt het zo gek niet bedenken. Door deze wildgroei verliest het toch precies datgene wat het zo leuk en uniek maakt? Ik wil juist dat kinderlijke gevoel van verbazing behouden als ik spontaan een Pop-up restaurant binnenstap. Net zoals bij die Pop-up boeken. Ik wil niet dat ik een Pop-up winkel in mijn hoofd moet 'blokkeren'. Net zoals die Pop-up advertenties. Het zou zo zonde zijn als juist datgene wat voor vermaak en verbazing zorgt een vorm van irritatie opwekt.


Overal en alles Pop-uppen 

Ik heb het helaas niet voor het zeggen, maar mocht deze wildgroei aanhouden dan pleit ik voor massaal Pop-uppen. Dan ga ik voortaan naar mijn werk met de Pop-up Bus en lees ik dagelijks de Pop-up Krant. Dan noem ik de markt voortaan een Pop-up winkelcentrum en gaan mijn vriendin en ik elk jaar heerlijk op Pop-up vakantie. Dan staat op elk Pop-up festival niet een Dixi, maar een Pop-up Toilet en elke stagiair heet dan een Pop-up medewerker.


Wat mij betreft blijft het concept iets exclusiefs voor de Retail en Horeca en de grootste Pop-up fietsen parkeerplaats in Utrecht dan ook gewoon… de gracht.


joey

Geschreven Door

Joey Verwey

De online wereld is volop in beweging. Technologische ontwikkelingen bieden ons nieuwe kansen. De dagelijkse stroom van veranderingen vraagt om snelle, creatieve en menselijke oplossingen. Als User Experience Designer bij Daily Creations ben ik gefascineerd door menselijk gedrag en zet ik de mensen die jij van dienst bent in het midden van mijn ontwerpproces.