ARTIKELEN

Wij delen graag onze kennis en inzichten
Nieuws

Column - YCO

Laatst kwam ik het jaarlijkse overzicht van De Nederlandse Female Board Index tegen. De aandacht in de media ging vooral naar de doelstellingen rondom het aantal vrouwen op topposities die niet zijn gehaald, maar mij viel nog iets op. De raden van bestuur en commissarissen blijken namelijk vooral te bestaan uit grijze heren.

Geen verrassing voor velen denk ik, maar de cijfers zijn toch confronterend. De gemiddelde leeftijd in de raden van besturen is 52,9 jaar en in de raden van commissarissen zelfs 61,2 jaar! Allemaal zeer ervaren mensen dus.

Kennis

Maar wat heb je aan al die ervaring in een tijd waar veranderingen sneller voorbij razen dan ooit? Laatst wees iemand mij op ‘de halfwaardetijd van kennis’. In een notendop gaat dit over het gegeven dat na een bepaalde tijd nog maar 50% van alle kennis die je opdoet relevant is. Een ingenieur die in 1985 afstudeerde kon ervan uitgaan dat zijn kennis in 1995 nog maar voor 50% relevant was, een halfwaardetijd van 10 jaar dus. In 2010 was dit nog maar 3 jaar! Oftewel de kennis die je opdoet gedurende een 4 jarige opleiding is voor 50% relevant op het moment dat je afstudeert.

Legacy

Dat betekent nogal wat voor al die besturen op leeftijd. Geen wonder dat veel bedrijven voorbij worden gesjeesd door jonge disruptieve ondernemers met baardjes, fixie fiets en een belachelijk dure koffieverslaving (guilty!). Die groep jonge ondernemers springen gewoon in het diepe. Wetende dat ze de kennis ‘on the job’ wel oppikken en daarnaast zijn er MOOC’s, boeken en ervaren ondernemers om dingen bij te leren. Al die ‘grote spelers’ hebben ontzettend veel moeite om bij te benen en relevant te blijven. Ze spreken over de omgang met de ‘Legacy’, de geschiedenis van een bedrijf zoals de opgebouwde procedures, cultuur en processen. Dit was vroeger nog zo waardevol voor een bedrijf, maar tegenwoordig meer een blok aan het been. Zou het kunnen dat de vergrijzing in de raden van bestuur en commissarissen deze veranderende tijden gewoon niet meer aankunnen? Is de ‘legacy’ van deze grijze heren en de enkele dame niet een deel van het probleem?

Young Creative Officer

Nee, mijn pleidooi gaat niet om enkel het verjongen van de besturen, maar ik denk wel dat er iets moet veranderen bij veel bedrijven om bij te benen. Het zou goed zijn om in die besturen een betere mix te vinden tussen jong en oud en man en vrouw, daarom pleit ik ook voor een nieuwe functie binnen de raad van bestuur, namelijk de YCO.


De Young Creative Officer, deze rol is weggelegd voor een jonge bestuurder tussen de 18 en 35 jaar. Dit directielid krijgt een aantal taken, want enkel jong zitten wezen in vergaderingen is natuurlijk niet de bedoeling. De basis taak van de YCO is het brengen van nieuwe energie, kennis en skills. De YCO krijgt vrijheid om te experimenteren samen met het personeel en houdt zich bezig met het vernieuwen van de business. De YCO moet dan ook verder kunnen kijken dan de huidige product/dienst line-up. Gewapend met kennis van de huidige stromingen in business zoals; (Service) Design Thinking, LEAN Start-up, Agile, enz.


Om als ondernemer maar gelijk gebruik te maken van deze kans, bied ik mij dan ook aan om als YCO aan de slag te gaan bij een organisatie. Durven jullie het aan? Daarboven in de Old Boys Club een jonge hipster toe te laten, compleet met baard, fixie fiets en een belachelijk dure koffieverslaving. ;)