Artikelen

Wij delen graag onze kennis en inzichten
Kennis Blog

Onze top boeken tijdens de Nationale Boekenweek 2019

Van 23 t/m 31 maart 2019 was het de Nationale Boekenweek. In dit digitale tijdperk zou je die papieren bundels met mooie verhalen en waardevolle kennis bijna vergeten. Als digitaal bureau in een snel veranderende wereld vinden wij het belangrijk om constant te blijven lezen en leren. Wij delen dan ook graag boeken die ons geïnspireerd hebben, belangrijk voor ons zijn of de moeite waard vinden om aan te bevelen in ons vakgebied. Met als eindresultaat een lijst van onze vijf must-reads.

Daily-Creations-The-Mythes-Creativity-Vierkant
Vrijdag  

The myths of creativity

"Dit boek onderschrijft een opmerking die ik vaak gebruik: "iedereen is creatief". In dit boek schrijft David Burkus 10 mythes rondom creativiteit. Wij komen in de praktijk veel van deze mythes bij mensen tegen als excuus om zichzelf ‘niet creatief’ te noemen. Goed onderbouwd met onderzoek en anekdotes. Een aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met creativiteit, en zeker niet alleen voor kunstenaars en designers!"

Jasper Griepsma - UX Strateeg


Daily-Creations-Service-Design-Thinking-Boek-Vierkant
Donderdag 

This Is Service Design Thinking

"Wij helpen organisaties met het ontdekken en creëren van kansen in de markt. Als designers hebben wij onze “rugzak” gevuld met creatieve tools en methodes die we kunnen inzetten tijdens dit proces. Het boek “This is service design thinking” hoort wat mij betreft standaard in die rugzak. Ik gebruik het boek regelmatig als naslagwerk om creatieve sessies bij klanten voor te bereiden. Naast de theorie staat het boek vol met methodes en tools om in de praktijk toe te passen."

Joey Verwey - UX Designer


Daily-Creations-Not-Invented-Here-Boek-Vierkant
Woensdag 

Not invented here 

"‘Not invented here’ was één van de vele boeken die op de boekenlijst voor mijn studie stond. Maar met name deze is mij echt bijgebleven en zou ik graag met jullie willen delen. In het boek vertellen ze hoe innovaties uit bepaalde branches ook heel goed toegepast kunnen worden in compleet andere branches. Bijvoorbeeld hoe een ziekenhuis de principes van een vliegmaatschappij kan toepassen of hoe een autofabriek de tools uit de game-industrie kan gebruiken. Problemen en uitdagingen die jij in jouw branche ervaart, zijn misschien in andere branches allang opgelost. Het boek bestaat vooral uit praktische voorbeelden en tips en is door zijn kleine formaat goed te overzien. Het is voor mij een inspiratiebron geweest om ook buiten je eigen kaders en kennis te kijken om (complexe) problemen op te lossen."

Sharon van Dijk - Junior Marketing Medewerker


Daily-Creations-Viktor-Frankl-Boek-Vierkant
Dinsdag 

Men's search for meaning 

“Een van de weinige boeken in de kast die ik aan één stuk door heb uitgelezen. Het indrukwekkende verhaal van de psychotherapeut Victor Frankl over zijn ervaringen in Duitse concentratiekampen. Door zijn psychologische kijk op het leven in de kampen is dit een unieke blik in de stadia die men daar en na de bevrijding doormaakte. Hij heeft uit deze ervaringen een existentialistische therapie ontwikkeld; de Logotherapie. Hij ontdekte dat mensen die hun ‘lijden betekenis konden geven’ veel beter in staat waren om trauma en harde omstandigheden te doorstaan. Een must read, omdat dit boek laat zien hoe goed we het hebben en tevens tot nadenken zet over je eigen doelen in het leven." 

Jasper Griepsma - UX Strateeg


Daily-Creations-Steve-Kruge-Boek-Vierkant
Maandag 

Don't make me think 

"Ik moest hem even afstoffen, maar hij mag zeker niet ontbreken: 'Don’t make me think' van Steve Krug. Onder vakfanaten is het een klassieker en voor leken een leuke en laagdrempelige ‘must-read’. Ik denk dat het destijds een van de eerste boeken is die ik gelezen heb over het gebruiksvriendelijk en intuïtief ontwerpen van interfaces. Het origineel komt uit het jaar 2000 (dat was nog voor de iPhone en iPad) en is daarna nog opnieuw uitgegeven op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. De praktische insteek van het boek met veel voorbeelden, illustraties en tips maakt het boek makkelijk leesbaar. Het is een aanrader voor mensen die vooral heel goed zijn in de technische logica van een website of applicatie, maar moeite hebben met het vertalen van deze logica naar een gebruiksvriendelijke interface." 

Joey Verwey - UX Designer