ARTIKELEN

Wij delen graag onze kennis en inzichten

Onze visie op UX design

Webdesign, appdesign, gebruikersonderzoek en development. Dit zijn woorden die je vast weleens gehoord hebt. De overkoepelende term van al deze begrippen is UX design. UX staat voor User Experience, ook wel gebruikerservaring. 

Wanneer een bezoeker jouw app of website bezoekt is het de bedoeling dat deze persoon hier een goed gevoel bij krijgt. De app of website moet dus betekenisvol, functioneel, maar ook plezierig zijn. Om dit te realiseren moet er gedacht worden vanuit het perspectief van de gebruiker. Stel jij bent de gebruiker, hoe zou jij willen dat de app of website eruitziet en hoe je hier doorheen navigeert? Een UX-designer is de persoon die deze betekenisvolle gebruikerservaring creëert door middel van het innoveren op een digitale en gebruiksvriendelijke manier.

Het proces

Maar wat houdt het vakgebied precies in? De beste manier om dit uit te leggen is door jullie mee te nemen in het proces. De eerste stap is om de werkelijke vraag vanuit de gebruiker te vinden. Vaak wil een organisatie een product maken vanuit hun eigen visie en focussen ze zich op het ‘te ontwikkelen product’, maar het doel is juist om een oplossing te vinden op de vraag van de gebruiker. Dit is ook wel het antwoord op de vraag ‘Waarom gaan we dit ontwikkelen?’. De volgende vraag die beantwoord moet worden is ‘Voor wie gaan we dit ontwikkelen?’. Hier moet duidelijk worden welke eindgebruikers er zijn.

Wat echter niet vergeten moet worden is dat het bedrijf ook doelen heeft en dat er technische kaders zijn waarbinnen een project moet plaatsvinden.

Als de gebruikers, bedrijfsdoelen en technische kaders zijn geïdentificeerd dan kan met deze informatie het proces ingericht worden. De UX-designer kiest de tools en methodieken die voor het project nodig zijn en richt het project in.

afbeelding 1

Waarom is een goede UX zo belangrijk?

Als de ervaring van de gebruiker op de website of app niet goed is, dan haakt deze persoon af en komt deze niet meer terug. Dit is precies wat je als bedrijf niet wilt. Je wilt dat de gebruiker een fijne ervaring heeft en efficiënt en tevreden zijn doel bereikt. Doordat bij UX design het ontwerp is gefocust op de eindgebruiker wordt dit proces vergemakkelijkt. De gebruikerservaring van een website of app is net zo belangrijk (dan wel niet belangrijker) dan de visuele vormgeving. Het maakt echt niet uit hoe een website eruitziet als deze niet intuïtief en gebruiksvriendelijk werkt.

Ben jij benieuwd wat goed UX design voor jouw bedrijf kan betekenen? 

Laat dan hier je e-mailadres achter of neem contact met ons op.