ARTIKELEN

Wij delen graag onze kennis en inzichten
Kennis Blog

Oorsprong 'User Experience'

User Experience, UX design, UX/UI... De termen vliegen je om de oren, maar wat houdt het nu precies in? Er heerst hier nog veel onduidelijkheid en veel onwetendheid over. 

Helaas wordt het belang van een goed User Experience Design nog niet altijd erkend, en ziet men dit enkel als visuele vormgeving of 'het mooie plaatje maken'. User Experience (ook bekend als UX) betekent niets anders dan de gebruikerservaring. UX kan op alles van toepassing zijn, maar wordt vaak genoemd in verband met websites, apps of (mobiele) apparaten. Een goede UX betekend dat mensen een goed, passend en plezierig gevoel overhouden bij het gebruiken van jouw website, applicatie of apparaat.

Waar komt de term 'User Experience' vandaan?

Sinds de opkomst van het internet (jaren '90) zijn steeds meer bedrijven zich op internet gaan profileren. Voor bedrijven was dit een goed uithangbord om klanten te vertellen over hun producten en diensten. In het begin was dit vooral een eenzijdige manier van communiceren, maar in de loop der jaren gingen bedrijven steeds meer de interactie met hun klanten aan. Aan het eind van de jaren '90 werd de term User Experience geïntroduceerd door Donald Norman (Nielsen Norman Group). 

Ondanks het feit dat UX Design in die tijd al werd geïntroduceerd, bleef het een ondergeschoven kindje tijdens ontwerp- en bouwprocessen van weboplossingen. Het belang van UX werd nog niet echt ingezien en websites werden vooral vormgegeven op basis van 2 principes: Wat de ontwerpers awesome vonden en wat de klant wilde zien. De focus lag op de esthetiek en het merk. 

De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van een grote transformatie van het web. Niet alleen is het uitgegroeid tot meer dan 3 miljard gebruikers, maar websites worden ook steeds complexer. Daarnaast hebben mensen toegang tot websites op een toenemend aantal manieren: Smartphones, Tablets, een uitgestrekt landschap aan browsers etc.

Door al deze ingrijpende veranderingen, vielen de websites die prettig in gebruik waren het meeste op. Vandaag de dag is het gevoel dat we een gebruiker willen geven op een website de drijvende factor tijdens het ontwerpen en de ontwikkeling. 


Ontdek hoe Daily Creations jouw bedrijf kan helpen met User Experience!