Door de enorme groei aan Devices zijn mensen tegenwoordig overal en altijd online. In de trein zitten we op onze smartphone, tijdens het hardlopen op onze smart-watch, tijdens het vergaderen op onze tablet, eenmaal thuis achter onze laptop en de enkeling start de desktop nog op. Deze toename aan apparaten zorgt ervoor dat digitale media op steeds meer verschillende schermformaten wordt vertoont.

Enkele jaren geleden kwam daar een oplossing voor: Responsive Webdesign. Deze methode zorgt ervoor dat alle content leesbaar en benaderbaar blijft door mee te schalen met het schermformaat. Ondanks dat de oorspronkelijke bedoeling van Responsive Webdesign verder ging dan puur alleen schalen, is dit toch de vertaling hiervan geworden. Een benadering die verder gaat dan alleen schalen is Adaptive Webdesign.

Adaptief ontwerpen

Wat vaak vergeten wordt in het ontwerpproces is dat de verschillende apparaten ook verschillende gebruikersdoelen hebben. Een smartphone gebruikt men bijvoorbeeld vaak voor snelle en beknopte informatie, terwijl je op een desktop vaak meer informatie wilt kunnen lezen.

Naast dat de gebruikersdoelen verschillen, zijn de verwachtingen van de eindgebruiker ook anders. Op een mobiel is snelheid belangrijker, naarmate het scherm groter wordt is de logische indeling van de informatie weer belangrijker. Websites moeten anticiperen op de doelen en verwachtingen van de eindgebruikers om hun gebruiksvriendelijkheid te behouden. Hierbij moet je niet alleen rekening houden met een ontwerp dat schaalt naar het formaat van het scherm. Bij Adaptive webdesign wordt er ook rekening gehouden met de context waarin een website wordt benaderd, zodat de content (inhoud) afgestemd kan worden op de gebruiker.

Voorbeeld: Stel dat je vanavond heerlijk uiteten gaat met je partner, en omdat jullie ook willen genieten van alle bijpassende wijnen gaan jullie met het openbaar vervoer. Eenmaal in de trein wil je graag weten hoe je vanaf het station het snelst naar het restaurant loopt. Op je smartphone surf je naar de website van het restaurant en op basis van jouw locatie wordt er direct de mogelijkheid getoond om een kaart te openen met routebeschrijving. De website anticipeert op de situatie waarin jij je bevindt en faciliteert zo efficiënt mogelijk bij het bereiken van jouw doel. Namelijk zo snel mogelijk kunnen genieten van jullie speciale avond bij romantisch kaarslicht.

User Experience Design

In het ontwerpproces van een Adaptive website is het belangrijk dat men zich inleeft in de eindgebruikers. Dit om te kunnen bepalen welke informatie, op welk moment en in welke situatie beschikbaar moet zijn. Hierbij gaat het ook om de onbewuste behoeftes die een eindgebruiker heeft. Zo kan een eindgebruiker onderweg bewust opzoek zijn naar de contactgegevens op een website, maar wil hij onbewust ook dat de website snel laadt vanwege zijn mobiele data verbinding. In het ontwerpproces moet je dus rekening houden met verschillende aspecten, hieronder een aantal voorbeelden:

  • Het identificeren van de verschillende soorten eindgebruikers.
  • Het identificeren van de gebruikersdoelen en wensen die deze eindgebruikers hebben.
  • De context waarin de content wordt benaderd zoals bijv.; locatie, dataverbinding, mogelijkheden van het apparaat
  • Het optimaliseren van de content op de verschillende apparaten van de eindgebruikers.