ARTIKELEN

Wij delen graag onze kennis en inzichten
Nieuws

Column - Zingend in de auto

Ik zit in de auto richting kantoor, net vertrokken van huis nadat ik te vaak op snooze had geslagen en vervolgens moest haasten. Er staat weer eens file tussen Nieuwegein en Utrecht.. (zucht) Ja een stukje van 15 min waar ik regelmatig 30 min over doe.

Desondanks zit ik weer vrolijk mee te bleren met de muziek.. Als het nummer over is hoor ik een paar meiden lachend joelen ‘Ga door!’… Ja, dat raampje had ik wel even dicht kunnen doen in de file. Om mij heen ontstaat een soort staar en lach wedstrijdje. Mensen die het gezien hebben proberen zo onopvallend mogelijk te bespreken wat ze net gezien hebben en als ik per ongeluk oogcontact maak, blijkt uit de subtiele brede lach wel waar ze het over hebben.

Ik betrap mezelf erop dat ik die aandacht eigenlijk helemaal niet erg vind. Meezingen met muziek is een automatisme voor mij, dus ik zit al snel weer te zingen. Waar ik mij eerder over verbaas is waar ik die zelfverzekerdheid toch vandaan haal. Op de basisschool en middelbare school was ik nou niet de zekerheid zelve.  In de jaren daarna is dat langzaam gegroeid, maar om nu vol overgave mee te zingen met de muziek en reacties te peilen van de auto’s in de omgeving is wel een hele stap verder. Als ik (zoals mij braaf geleerd is bij de HU) naderhand op die situatie reflecteer, dan bedenk ik mij dat ik een grote groei heb doorgemaakt in mijn jaren als ondernemer. Eigenlijk ben ik destijds best bleu begonnen aan mijn eerste bedrijfje. Onder het motto ‘lijkt me best leuk en laat ik het eens proberen’ in het diepe gesprongen zeg maar.

Inmiddels kan ik best zeggen dat als je jezelf wilt leren kennen, ga dan vooral ondernemen! Tijdens mijn jaren als ondernemer heb ik mezelf inmiddels gezien in alle varianten, van arrogant, vrolijk tot zelfs blinde paniek.. Ja wie denkt dat succesvolle ondernemers vooral veel geluk hebben en wel een prima leventje hebben, moet ik deels teleurstellen. Er gaat vaak toch een hoop vallen en opstaan en ook de nodige offers aan vooraf. In het vak ondernemen zoek je elke dag naar verbeteringen en kansen, ook bij jezelf. In alle situaties en elke dag leer ik weer een stukje van mezelf kennen. Als je mij 4 jaar geleden zou vragen ‘ga is met een directielid van Aegon Nederland om tafel zitten praten over User Experience design’ had ik toch in een lichte paniek met rode wangen weggerend.

Nu maak je als mens uiteraard een flinke groei door in persoonlijkheid gedurende je jaren als twintiger. Toch zie ik zowel bij Joey als mij hoe het ondernemen ons ontwikkeld als mens en als ondernemer. En op een moment van spontane zelfreflectie op kantoor, zingen we in koor: Ik voel me sexy als ik dans! ;)