In co-creatie sessies hebben we, voor verschillende projecten, prototypes gevisualiseerd om intern overleg en besluitvorming mogelijk te maken.

De uitdaging

De Inspectie van het Onderwijs werd in 2017 voor een nieuwe uitdaging gesteld. In politiek Den Haag werd besloten dat het toezicht op scholen gaat veranderen. Dit heeft verregaande gevolgen voor de organisatie van dit toezicht en de presentatie van de data op de digitale platformen van de Inspectie. In plaats van te werken met geschreven visie documenten en dikke rapporten werd de behoefte uitgesproken om te gaan visualiseren. Wij kregen de opdracht om de organisatie mee te nemen in de toekomst en een visueel prototype te ontwikkelen voor verschillende online platformen van de Inspectie.

Onze aanpak

Het was belangrijk om de complete organisatie bij het proces te betrekken. Hiervoor hebben wij creatieve sessies met verschillende afdelingen en stakeholders georganiseerd. In deze sessies hebben we de deelnemers gevraagd om een stap in de toekomst te zetten en samen te visualiseren hoe een digitaal platform eruit zou kunnen zien. Door middel van live wireframe sessies zijn we gelijk digitaal de schermen uit gaan werken in hun meest basale functionele vorm, om discussies over kleuren en vormen te voorkomen. Tijdens de sessies werden de ideeën uitgedacht en omgezet tot beeld. Wij hebben deze uiteindelijk voorzien van de rijkshuisstijl en gepresenteerd in klikbare prototypes.

Het resultaat

De klikbare prototypes worden gebruikt voor besluitvorming tijdens vergaderingen en interne presentaties. Zelfs in de Tweede Kamer zijn de demo’s gebruikt om te illustreren waar mogelijke uitdagingen liggen voor de toekomst en om de organisatie attent te maken op mogelijke optimalisatie van processen.

Zit jij ook met een digitale uitdaging? Plan een afspraak in om de mogelijkheden te bespreken!